Blog Zomervakantie

Mentale batterij opladen

We zijn alweer over de helft van 2018 en als ik terugkijk naar de eerste 7 maanden vraag ik mezelf regelmatig af waar blijft de tijd. Vaak gebruiken we de vakantieperiode om te reflecteren: wat is er allemaal gebeurd? Wat heb ik gedaan? Heb ik mijn doelen gehaald? Wat ga ik de komende maanden doen? Al deze vragen hebben invloed op je dagelijkse energieniveau.

Waar we ons dagelijks bekommeren om de batterij van onze tablets, smartphones en laptops, vergeten we nog weleens te kijken naar onze mentale batterij.

Hoe vol is deze nog? Hoe lang duurt het opladen?

Het is geen geheim dat het aantal gevallen van overspannenheid en burn-out gerelateerd aan werkstress en werkdruk al jaren stijgt. Maar hoe komt het dat we daar nu zoveel meer last van lijken te hebben dan een aantal jaren geleden? Is het onderwerp beter bespreekbaar of komt het daadwerkelijk vaker voor?

Ik heb geen directe antwoorden, helaas. Wat ik wel heb is een aantal inzichten die ik in mijn inspiratiesessies deel met managers en coaches. Het is een heel uitgebreid verhaal, maar ik wil de kern graag via dit blog met je delen.

Mijn ervaring leert dat er twee belangrijke concepten zijn die invloed hebben op je mentale batterij: aan de ene kant je werk of school en aan de andere kant je privé. Beiden kunnen namelijk een hoop van je vragen en als je de balans niet weet te bewaren kan de spanning hoog oplopen.  Lees; overwerken gaat alleen maar goed als het thuisfront goed is ingelicht en vakantie houden gaat alleen maar goed als collega’s je werkzaamheden kunnen overnemen, beiden om ervoor te zorgen dat spanningen niet te hoog oplopen. Belangrijk dat als de ene kant (tijdelijk) meer aandacht vraagt dat de andere kant goed wordt geïnformeerd en weet waar hij aan toe is.

Bij een optimale balans lopen de zaken niet door elkaar en is het evenwicht goed te bewaren.

Echter in onze huidige maatschappij checken we email als we op vakantie zijn en als je aan het werk bent moet je tussendoor ook nog even een boodschap doen of je kind van de opvang halen. Er is altijd een gevecht waarbij er geen geïsoleerde focus meer bestaat. Hierdoor is het steeds moeilijker om de balans te behouden en te bewaren. In dit spectrum ligt volgens mij het geheim: je mentale weerbaarheid.

Hoe goed ben jij in staat de balans voor jezelf te bewaken? Hoe goed ben je in het stellen van je grenzen en hoe helder heb je voor ogen wat je wilt?

De volgende stap is: hoe communiceer ik mijn grenzen? Helderheid is een belangrijke factor. Dit bereik je voornamelijk door (kritische) vragen te stellen en verwachtingen te managen, zowel naar jezelf als naar de buitenwereld.

Naast deze langere termijn tips zijn er ook een aantal praktische tips om je mentale batterij op een dagelijkse basis op te laden. Vanuit de verschillende DISC-temperamenten zijn onderstaande zaken aan te raden om jouw batterij op te laden.

Geniet van een welverdiende vakantie en succes met het opladen van jouw batterij!

Groetjes,

Roy Ramdjanamsingh

We nodigen je uit om kosteloos deel te nemen aan een inspiratiesessie! Dit doen we, omdat we graag kennis willen delen. Dus ben je trainer, coach en ben je toe aan de volgende stap: je bent van harte uitgenodigd!

Kijk hier in de agenda voor de eerstvolgende sessie.

Verbeter je communicatie door meer inzicht in jezelf en in de ander.