Wil jij ook effectiever communiceren, ik geef je tips.

Een nieuwe blog van Roy over onder andere DISC

Wil jij ook effectiever communiceren, ik geef je tips.

Heeft jouw gesprekspartner een ander voorkeurstemperament, dan heeft hij of zij een andere gebruiksaanwijzing. Hieronder neem ik je mee in de verschillende werelden van communicatie voorkeuren.

Is het jou weleens opgevallen dat je met de één direct een klik hebt terwijl je met de ander moeite moet doen om bij de les te blijven in een gesprek? Op dagen dat ik minder uitgerust ben overkomt het mij ook, ook al weet ik precies waar ik op moet letten. Biedt de informatie in de juiste volgorde aan dat maakt de communicatie vele malen effectiever.

Heb je te maken met iemand die richting geven en beslissingen nemen in zijn natuur heeft dan moet je weten dat voor hem of haar de Wat vraag als eerste beantwoordt moet worden. Deze mensen richten zich op feiten en argumenten, houden van verandering en communiceren direct. Houdt bij je communicatie er rekening mee dat je standvastig bent, dat je ruimte geeft voor inbreng van de ander en dat je jouw informatie op een logische, zakelijke en heldere manier overbrengt.

Heb je zelf een vergelijkbaar D temperament, dan is bovenstaande vanzelfsprekend voor je, heb je zelf echter een andere communicatie stijl dan is het raadzaam om alert te zijn op bovenstaande tips.

Wanneer je in gesprek bent met een spraakzaam persoon die gericht is op de wereld om hem heen en met veel handgebaren de woorden kracht bij zet is er een grote kans dat je gesprekspartner een I temperament heeft. Hij of zij zal het heel belangrijk vinden dat de omgeving erkenning en waardering uitspreekt. Voor deze persoon is het allerbelangrijkste Met Wie hij een bepaald gesprek of taak zal gaan (uit)voeren. Toon je eigen ik, betrokkenheid, complimenten en een plezierige sfeer zorgen voor een goed klimaat voor dit I temperament.

Heb je zelf ook een hoge I, let er dan op dat door jullie beider enthousiasme de concrete afspraken weleens vergeten kunnen worden.

Een kleine 30 jaar geleden was ik werkzaam bij het eerste bedrijf dat software verkocht via een catalogus in Nederland met een 14 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Had ik toen geweten wat ik nu weet had met dat heel veel stress en ergernis gescheeld. Veel van de medewerkers op de technische retouren afdeling hadden stapels pakketten en papieren op hun buro die wachten op afhandeling. Nu weet ik dat het om medewerkers ging met een hoog S temperament. Omdat alle vragen en retouren net weer even anders waren konden deze niet volgens een vaste procedure worden verwerkt. En wachten ze bij ieder specifiek geval op een gerichte instructie.

Een S-temperament herken je aan de indirecte en rustige manier van communiceren. Is eenmaal duidelijk HOE iets in gang moet worden gezet dan zijn dit de harde werkers die bergen werk verzetten. Belangrijk is dat je aandacht besteedt aan een logische beredenering en onderbouwing, zorg voor een ontspannen stabiele teamomgeving en geef ruimte en tijd dan zijn dit de medewerkers die voor jou door het vuur gaan.

Heb je zelf ook een hoge S, dan is het jullie valkuil dat je alles het liefst houdt zoals het is en een afwachtende houding aanneemt.

Personen die altijd alles tot in de puntjes hebben voorbereid en tijd nodig hebben om in actie te komen worden vaak gestuurd door de Waarom vraag. Zij willen graag eerst alle informatie verzamelen en bedenken hoe iets uitgevoerd moet gaan worden. Als je met ze in gesprek of overleg gaat let er op dat jezelf ook goed voorbereid bent, dat je geen stellige benadering kiest, dat je ruimte en tijd geeft om na te denken en dat je niet probeert te overtuigen op basis van emoties, dat werkt echt averechts bij een C-temperament.

Heb je zelf ook een hoge C let er dan op dat jullie niet eindeloos blijven analyseren. Ga over tot actie en maak afspraken.

Let erop dat we allemaal iets hebben van alle temperamenten. Belangrijk is de communicatievolgorde! DISC helpt je om mensen echt te leren kennen en beraken.

Groeten Roy

Ps: Wil je meer weten over disc en hoe jij je communicatiekracht kunt vergroten? Volg mij op  facebook.com/Q4Profiles

We nodigen je uit om kosteloos deel te nemen aan een inspiratiesessie! Dit doen we, omdat we graag kennis willen delen. Dus ben je trainer, coach en ben je toe aan de volgende stap: je bent van harte uitgenodigd!

Kijk hier in de agenda voor de eerstvolgende sessie.

Verbeter je communicatie door meer inzicht in jezelf en in de ander.